01.09.17

Adriatic Throwdown 2017

Tomislav Jurak

Tanka je granica između ljubavi i mržnje, a još je tanja ukoliko organizirate CrossFit natjecanje.

Vođeni ljubavlju i strašću mjesecima pripremamo sve detalje. Kvalifikacije, suđenje, oprema, stadion, suci, natjecatelji, WOD-ovi. Sve je posloženo tjednima unaprijed. I onda, dva dana nakon natjecanja još uvijek gledate točku u zidu i zbrajate pluseve i minuse. Potrošeni kao maramice nakon sezone gripe, prva pomisao je što mi sve to treba, a tri mjeseca poslije već spremate novo natjecanje s još više opreme i još većim stadionom.

Mislim da bi to bile misli i riječi Marka i Borisa. Dvojca koji se nalazi iza projekta Adriatic Throwdown, natjecanja koje zasluženo nosi epitet najvećeg regionalnog CrossFit eventa.

Ako uspoređujemo ovogodišnje natjecanje s prvim iz 2014. godine, dobije se dojam kako je napravljen kvantni skok kako u natjecateljskom, tako i organizacijskom smislu. Kako je raslo natjecanje tako su Marko i Boris rasli zajedno s njim. Od Fažane i Karigadora do Umaga i prvog stadionskog natjecanja u CrossFit-u u Hrvatskoj.

Danas će stadion Gorana Ivaniševića (bivši Stella Maris) u Umagu ugostiti 242 natjecatelja iz 30 država Europe i SAD-a podijeljenih u pet muških i ženskih kategorija.

Kroz dva dana, svaki od njih će napraviti 8 treninga koji se međusobno zbrajaju. Kako bi to bilo moguće, sami WOD-ovi moraju biti sastavljeni na takav način da testiraju sve sposobnosti natjecatelja. Od snage, jakosti i izdržljivosti sve do koordinacije i preciznosti.

Kao i svake godine, organizatori nam pripremaju neko iznenadjenje. Ove godine, po prvi puta, imamo glavne suce koji dolaze iz Švedske. Možda je dovoljno reći da su sudili na CrossFit Games i CrossFit Regionals. Ili možda da imaju preko 80 evenata suđenja u 8 različitih država. U kombinaciji s najboljim sucima iz Hrvatske garancija je da će natjecanje proči u fer ozračju. Baš kako i doliči eventu koji ima nagradni fond od 9000 eura.

Broj ljudi koji su uključeni u organizaciju natjecanja je 20, ali organizatori napominju da će u subotu i nedjelju na stadionu biti preko 40 sudaca i volontera. Ovim putem im se posebno zahvaljuju jer bi bez njih organizacija natjecanja bila praktički nemoguća.

Ne moram posebno niti naglašavati koliko je teško prognozirati pobjednike ovakvih natjecanja. Jedan lošiji rezultat u jednom WOD-u i cijela priča se mijenja u roku od 5 minuta, ali to i je glavni cilj svakog natjecanja. Pronaći ono u čemu su natjecatelji najslabiji i vidjeti tko je najviše radio na svojim slabostima. U trenutku pisanja ovog teksta, WOD-ovi nisu objavljeni, ali organizatori su se pobrinuli da barem jedan uključuje plivanje.

Isto tako, organizatori bi posebnu zahvalu željeli iskazati prema našoj autorici na blogu Tajani Grujčić koja je sudjelovala na svim dosadašnjim Adriatic Throwdown izmjenjujući uloge suca, glavnog suca, trenera i natjecatelja. Isto tako, Tajana je izdvojena kao jedna od favoritkinja u kategoriji žena iznad 35 godina.

Reebok je i ove godine ponosni sponzor natjecanja nastavljajući našu dugu suradnju s CrossFit zajednicom u Hrvatskoj. Još od 2010. godine, Reebok je prvi brend koji je prepoznao kvalitete i vrijednosti CrossFit-a i njegovu ulogu u budućnosti fitnessa.

Svim natjecateljima želimo puno sreće i odlične rezultate.

Tomislav Jurak