28.08.18

Pročitajte intervju s dizajnericom koja stoji iza najnovije inovacije Fitness industrije

Randi Vasquez

Jeste li se ikad zatekle kako dišete toliko teško da imate osjećaj da će vam eksplodirati pluća, a istovremeno se znojite toliko jako da vaše savršeno iscrtane obrve više nisu toliko savršene – već vam od znoja cure niz lice?

Ponekad izazovi na treningu ili u teretani mogu biti toliko žestoki da vam stvaraju nelagodu situaciju, pogotovo ako uz sve navedeno vaš grudnjak ne želi surađivati.

Između ostalog, umjesto da se fokusirate na vježbanje, morate se koncentrirati na konstantno podešavanje grudnjaka i vraćanje grudi na mjesto.

Vjerujem da se skoro svaka žena morala suočiti s ovim problemom koji prouzrokuje sportski grudnjak.

Nedavno sam imala priliku razgovarati s Dani Witek, Reebokovom višom dizajnericom za inovacije, koja mi je objasnila što Reebok poduzima kako bi riješio ove probleme vezane za sportske grudnjake.

„Smatram da smo mi, kao dizajneri zaduženi za rješavanje ovog problema“ kazala je Witek i nastavila: „Moramo se probuditi! Što radimo? Ništa se nije promijenilo, a svake godine žene su i dalje nezadovoljne sportskim grudnjacima koje nose.“
Witek je bila snaga iza tima koji je dizajnirao Reebokov novi PureMove Bra, prvi sportski grudnjak dizajniran sa tekućinom za zgušnjavanje (Shear-Thickening Fluid ili skraćeno STF).

Naime, Witek se iznenadila čuvši neke od statistika koje se tiču sportskih grudnjaka:

  • 70% žena nosi pogrešnu veličinu sportskog grudnjaka
  • 50% žena pri nošenju sportskog grudnjaka doživljava određenu vrstu iritacije ili boli
  • 1-5% žena ne želi ni pokušati vježbati jer već unaprijed znaju da će tijekom vježbanja imati problema sa sportskim grudnjakom

Da ne spominjemo koliko je težak sam proces pronalaska odgovarajućeg sportskog grudnjaka. U časopisima i online možemo pronaći barem tisuću načina kako izmjeriti i odrediti točnu veličinu grudnjaka uz pomoć različitih infografika, tablica i slično. Zašto mora biti toliko teško pronaći odgovarajući sportski grudnjak?!

Witek je vjerovala da ništa ne mora biti toliko komplicirano. Zato se upustila u novi projekt čiji je cilj bio promijeniti i olakšati život ženama uz novi inovativni grudnjak.

Kada sam posjetila glavno sjedište Reeboka kako bi vidjela tehnologiju i znanje koje su uložili u stvaranje PureMove grudnjaka, uvjerila sam se kako su proveli temeljito istraživanje i napravili jako dobar posao.

Nakon 3 godine testiranja i eksperimenata, konačno su došli do rezultata. Lagani grudnjak od pletene tkanine obložen STF tekućinom ugledao je svijetlo dana. Materijal od kojeg je napravljen PureMove grudnjak koristi se u neprobojnim prslucima i svemirskim odijelima NASA-e.

PureMove Bra dizajniran je tako da podržava grudi, minimizira kretanje unutar grudnjaka i povećava stabilnost tijekom pokreta visokog intenziteta. Više se ne morate brinuti o tome koji ćete grudnjak nositi za jogu, a koji za CrossFit. Zahvaljujući STF tekućini, PureMove Bra se neprimjetno prilagođava vašem obliku tijela i aktivnostima te vježbama koje radite.

Na primjer, ako trčite – grudnjak će se stisnuti kako bi vas pravilno podržavao dok trčite, a ako ste u obrnutom položaju dok vježbate jogu – lagano će se opustiti kako bi vam omogućio podršku tijekom ove poze.

Nakon što sam naučila sve o PureMove grudnjaku i prednostima koje donosi, posjetila sam teretanu kako bi ga testirala u pravim okolnostima. Na satu koji se zove Boot Camp preskakala sam uže, radila sklekove, čučnjeve i trbušnjake. Čak sam sudjelovala u utrci na sanjkama! Pitate se kako mi se svidio grudnjak? Obožavam ga!

No, neću lagati, imala sam sumnje vezane uz ovaj grudnjak.

Nosila sam stotinu različitih sportskih grudnjaka i bila sam uvjerena kako ovaj neće biti mnogo drugačiji. Ali uvjerila sam se na vlastitoj koži kako je PureMove Bra uistinu jedinstven! Jako je lagan i nije podstavljen žicom, nije podstavljen nepotrebnim slojevima, nema težine i grudi su mi u svakom trenutku bile na mjestu gdje trebaju biti.

Prošlo je 40 godina otkako je prvi sportski grudnjak lansiran. A ako mene pitate, sada nakon 40 godina, Reebok u potpunosti mijenja igru svojim izumom PureMove grudnjaka.
„Mislim da su do ovog trenutka kompanije samo uklanjale stvari s polica i kombinirale ih, govoreći kako je to inovativno. Za mene to nije inovativno.“ rekla je Witek.

Naš razgovor dovršila je sljedećom rečenicom: „Za mene je inovativnost dopiranje do ljudi u drugim industrijama, stvaranje nečeg novog – dosad neviđenog, surađivanje s ljudima i mijenjanje stvari na bolje. Nadam se da će ovo otkriće potaknuti industriju da se probudi, isproba različite stvari i potakne inovacije kroz proizvode za žene. Jer žene to zaslužuju.

PureMove Bra možete kupiti ovdje. Ovo je sponzorirana objava s Randi Vasquez.