07.03.18

Klasične siluete kao savršena umjetnička platna

Krešimir Golubić

Kad se sjetim svojih prvih tenisica koje su mi roditelji kupili ranih 80-tih pri polasku u školu, kada su Reebokice bile pravi luksuz, imati ih na nogama bio je statusni simbol. Bio sam tada glavna faca u razredu. Pamtim svoja prva putovanja izvan granice, jer sam tada otkrivao svijet novih brendova, različitih modela i boja. 90-ih se dogodila prava eksplozija brendova, a tenisice su postale scena za sebe. Tada sam se odvažio crtati po njima i stvarati svoje unikatne modele.

Suradnja s Reebokom u kreativnoj ‘Always Classic’ kampanji samo je nastavak moje ljubavi prema tenisicama. Izbor modela, priprema šablona, izrezivanje i crtanje, na neki je način ostvarenje mojih mladenačkih snova. Biti dio ove Reebokove globalne priče, koju uz graffite i vlastitu kreativnost mogu podijeliti s mladima, veliko je zadovoljstvo jer im iz najiskrenijih osjećaja mogu pokazati kako se vjeruje u svoje ideje te kako postati kreativni vizionar. Radeći s kvalitetnim bojama i predstavljajući najnoviji model tenisice Club C Montana Cans, svakako ću uživati u vlastitoj kreativnosti koristeći klasične siluete kao savršena umjetnička platna.

  • 5
  • 8
  • 7
  • 4

Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen u Zagrebu 1973., za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no pravi početak bavljenja graffitima je 1992.godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja 1993. pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew, kao i prvi graffiti časopis u ovom dijelu Europe – svjetski poznati ZGBKAOS magazine. Časopis egzistira od 1995-2001, a tijekom tog razdoblja izdano je ukupno 7 brojeva. Uz mnoštvo radova koje ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u mnogim emisijama u elektronskim medijima na temu graffita te fotografira i prati cjelokupnu graffiti scenu. Sudjelovao je na skupnim izložbama, od kojih izdvajamo važnije:

  • Caffe Art Galerija, Ksaver – 1. graffiti izložba ikad održana u Zagrebu (1994)
  • Izložba Graffiti, Moderna galerija, studio Josip Račić, Zagreb, 18-28. veljače 1998.
  • Galerija “VN”, izložba “Komadić ulice u vašoj galeriji”, Zagreb 11.11.1997.
  • Muzej grada Zagreba – Umjetnost ulice – zagrebački grafiti 1994. – 2004.
  • Izložba „GRAFFITI – deset godina kasnije”, galerija Pravi put, Zagreb 2008.

Od 2013. počinje raditi stencil tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno Street Arta. Redovno drži predavanja po školama na temu graffita u smislu umjetnosti te svojim radom pokušava usmjeriti mlade da graffite percipiraju i “koriste” u pozitivnom smjeru, a ne samo kao izraz bunta koji se manifestira kroz vandalizam.

Recentni radovi kreću se u smjeru Street arta, na platnima, sa motivima muzičkih zvijezda, likovima iz crtanih filmova, portreta ljudi ili veduta gradova.

I dalje je prisutan na graffiti sceni.