03.10.18

Emily Schromm je za vas začinila neke od najčešćih vježbi

Sarah Corda

Ako ste se ikada osjećali kao da ste zapeli u rutinu s vježbanjem, niste sami.

Kako bismo usavršili pokrete i poboljšali vlastite vještine tijekom vježbanja, ponavljamo iste vježbe bezbroj puta, dan za danom. Naravno, vježbati do savršenstva i ponavljati iste vježbe jedini je način da se poboljšamo, ali tako i upadamo u rutinu jer neprestano izvodimo jedne te iste vježbe.

Osobna trenerica i nutricionistica Emily Schromm tvrdi kako je rješenje da se izađe iz rutine mnogo jednostavnije nego što mislimo: treba pomiješati vježbe tj. začiniti ih.

„Promjena vaše rutine pri vježbanju ključ je za napredak“ kaže Emily. „Promjene vam također pomažu da razbijete rutinu i dosadu dok vježbate.“

Emily pri tome ne misli na to da u potpunosti treba zaboraviti na teretanu i posvetiti se trčanju na duge staze ili pronaći posve novu fitness aktivnost (iako su to sve dobre opcije); ona govori o tome kako se trebaju težinom pojačavati pokreti koje ste već usavršili tijekom svih onih sati napornog vježbanja.


„Radite vježbe koje već znate raditi i dodajte nešto drugačije i novo. Takvo vježbanje će pojačati težinu izvođenja vježbi i predstavljati novi cilj koji je pred vama – savladajte ih kao i one prijašnje.“


Kako to napraviti? Emily je za primjer uzela šest najčešćih vježbi koje se izvode i demonstrirala na koji način se može otežati njihovo izvođenje kako bi predstavljale novi izazov za vas i vaše tijelo.

Sve što trebate je neki težak predmet – na primjer uteg, medicinska lopta, bućice i spremni ste za vježbanje!

OD ISKORAKA DO ZANJIHANOG ISKORAKA

Čvrsto smjestite uteg u obje ruke. Postavite ruke u kojima držite uteg ispred prsa, zatim podignite jednu nogu gore i odmah zatim unazad tako da vam koljeno dotakne pod. Dok pomičete nogu, zamahnite s utegom prema dolje sa suprotne strane tijela. Kada se vraćate u prvotnu poziciju, podignite koljeno prema prsima i držite nogu u ravnini s prsima. Bitno je da ste u ravnoteži. Balansirajte između koljena i utega u središnjem položaju prije nego što se vratite na prvotnu poziciju te ponovno počnete ponavljati cijeli postupak.

OD PLANKA DO POVUCI – POTEGNI PLANKA

Postavite se u poziciju standardnog visokog planka i držite ruke u ravnini s ramenima. Postavite uteg između vaših ruku i koristite jednu ruku da uteg pomaknete prema nogama skroz do gležnjeva. Koristite drugu ruku kako bi povukli uteg unatrag na početnu poziciju do dlanova ruku. Pri izvođenju ove vježbe obratite pozornost na to da ostanete u svakom trenutku u plank poziciji.

OD ČUČNJA DO SUPER ČUČNJA

Držite vaš uteg s obje ruke iza glave tako da je smješten na vašim ramenima, a s nogama razmaknutim u ravnini bokova. Napravite čučanj. Umjesto da se odmah ustanete, kleknite na jedno po jedno koljeno na tlo te se uz pomoć svoje snage i osjećaja za ravnotežu ustanite prvo u čučanj, a zatim u početnu poziciju.

OD SKLEKA DO SKLEKA S KLIZANJEM

Postavite mali ručnik ispod jedne ruke te napravite sklek tako da vam prsa dotaknu tlo. Umjesto da se odmah vratite raditi drugi, pomaknite ruku naprijed, na stranu i natrag prema prsima (kao da radite trokut). Zatim, napravite opet sklek.

OD OBIČNOG TRBUŠNJAKA DO TRBUŠNJAKA S UTEGOM

Lezite na leđa s podignutim koljenima i nogama čvrsto na tlu u standardnu poziciju za trbušnjake.
S posve ravno istegnutim rukama, držite uteg u zraku, paralelno s prsima. Kako se dižete, uteg će se dizati gore u zrak zajedno sa vama. Držite ruke u ravnini, potpuno istegnutima čitavo vrijeme.

BURPEE TO BURPEE THRUSTER

Stanite s raširenim nogama u ravnini bokova i utegom postavljenim na tlo, samo nekoliko centimetara ispred vas. Skočite dolje, kao da ćete napraviti standardni sklek. Na kraju čučnja podignite uteg iznad glave.

  • l
  • l (1)
  • l (3)
  • l (2)

Emily nosi Reebok Speed TR Flexweave tenisice i OS Lux Boldtight Oilslick tajice.