27.08.18

Budućnost sportske mode leži u PureMove sportskom grudnjaku

Jen Esquer

Neudoban sportski grudnjak vas doslovno može izbaciti iz rutine vježbanja.

Može se reći da smo jako napredovali od prvog sportskog grudnjaka koji je bio napravljen spajanjem dva suspenzora prije 40 godina. Možete li se uopće zamisliti kako vježbate u tom grudnjaku?

Međutim, kako smo kroz godine išli naprijed, čini se da smo sportske grudnjake učinili manje udobnima dodavanjem jastučića i tehnikom čvrstog prijanjanja uz grudi, kako bi ostale na svom mjestu. Uz sve to, najmanje 70% žena nosi pogrešan sportski grudnjak.

  • lf
  • r
  • lg
  • l

Žene bi trebale imati više mogućnosti kada je u pitanju odabir sportskog grudnjaka, trebale bi se osjećati motiviranima za vježbanje i odlazak na trening ili u teretanu.

Srećom, viša inovativna dizajnerica odjeće za Reebok, Dani Witek imala je misiju promijeniti način kako industrija funkcionira i pružiti ženama sportski grudnjak koji im je toliko potreban.

Dok je istraživala, Witek je naučila mnogo o tekućini za zgušnjavanje (Shear-Thickening Fluid). STF je nešto što se koristilo u neprobojnim prslucima i svemirskim odjelima. Svojstva STF-a omogućavaju odjeći da bude manje teška i kruta, istovremeno poboljšavajući oporavak rastezljivog materijala.

Bez oklijevanja, Witek je uzela stvari u svoje ruke i kontaktirala znanstvenike na Sveučilištu Delaware, koji su u tom trenutku eksperimentirali sa spomenutim materijalom. Zanimalo ju je bi li znanstvenici bili zainteresirani za zajedničku suradnju na sportskom grudnjaku. Mislila je da neće shvatiti ozbiljno njezin prijedlog o suradnji, no oni su pristali – a Witek se jako iznenadila njihovom odlukom.

Tako je započelo veliko trogodišnje putovanje stvaranja Reebokovog PureMove grudnjaka.

STF je tekućina koja se zgušnjava, ona se više učvršćuje tijekom jakih udaraca i brzih pokreta, a manje tijekom slabijih i sporijih pokreta. Obradom materijala STF tekućinom, grudnjak je u mogućnosti reagirati na pokret koji osoba doživljava tijekom vježbanja.

Prethodni grudnjaci bili su elastični kako bi kontrolirali kretanje, a STF u PureMove grudnjaku reagira na različite količine rastezanja.

Inženjeri i znanstvenici sa Sveučilišta ulagali su dodatne napore kako bi razumjeli fizičku težinu grudi u raznim aktivnostima i na taj način bili u mogućnosti kreirati najbolju vrstu tkanine koju će pomiješati s odgovarajućom količinom STF tekućine. Tijekom testiranja, koristili su metodu biomehaničkog testiranja za kretanje grudi, a sve u svrhu boljeg razumijevanja kako grudnjak reagira na razne aktivnosti.

Ovo testiranje omogućilo im je da shvate na kojem mjestu PureMove grudnjaka treba biti tkanina koja je tretirana STF tekućinom.

Autorica teksta bila je u mogućnosti vidjeti PureMove grudnjak u akciji i razgovarati sa Witek i znanstvenicima sa Sveučilišta Delaware. Kazala je kako može posvjedočiti razini udobnosti i učinkovitosti koju je doživjela noseći Reebokov novi sportski grudnjak.

„Ne samo da sam se osjećala kao da nemam grudnjak, nego sam nakon treninga vidjela da uopće nemam tragova na koži od elastina kao što imam kada nosim druge grudnjake.“

Nastavila je: „Većina grudnjaka ima 30 različitih materijala kako bi pružili dodatnu podršku grudima, dok PureMove Bra ima ukupno samo sedam materijala i dolazi u čak 10 različitih veličina! Ovaj grudnjak je uistinu revolucionaran i postavlja nove standarde za sve druge sportske grudnjake.“

PureMove Bra možete kupiti ovdje. Ovo je sponzorirani oglas s Jen Esquer.