09.05.17

Dance and feel crazy

Matea Knez

Ples – pokret koji oslobađa

Još kao mala obožavala sam ritam i kretanje uz glazbu. Možda se tada to i nije moglo nazvati plesom, ali iz današnje perspektive čini se da je to bio jako dobar početak. Lagana gnjavaža čitave obitelji koja je glumila publiku i pljeskala na svaki naš pokret. Oduvijek me privlačio taj osjećaj da kroz ples mogu izraziti veselje koje moja duša osjeća kada čuje neki beat ili super pjesmu.

  • Reebok167
  • FB_IMG_1489110741984
  • Reebok161
  • Reebok98
  • FB_IMG_1489110772672
  • Reebok151
  • FB_IMG_1489110768851
  • Reebok159

Bilo je to doba Michael Jacksona i pokušaja oponašanja njegovih otkačenih kretnji i pomalo čudnog jaukanja. Sjećam se školskih priredbi na kojima bi nastupala u nekoliko točaka pjevajući, plešući, glumeći… Da, ta ljubav bila je evidentna kod mene, a ja sam imala potrebu ispoljiti ju. Vjerujem da smo svi nekako u mlađim danima bili takvi, razigrani, ponekad raspjevani i rasplesani bez zadrške i srama iskreno veseleći se svakom novom danu.

Nadalje, neki su taj put nastavili kroz raznorazne srednjoškolske aktivnosti otkivajući nove afinitete prema pokretu. No i taj entuzijazam kod većine biva zaboravljen u blenderu tinejđerskih osjećaja pomiješan sa obavezama, drugačijim interesima povedenim sustavom vrijednosti koji okolina nameće. I tako u jednom trenu okrenete se iza sebe u svojim 30-ima, 40-ima… i shvatite da ste zaboravili pokret, zaboravili radost, sve vas nekako boli, tijelo vas više ne sluša, a dani postaju teški i pomalo jednolični. Pokušaji izlaska iz te kolotečine završavaju svakako. Netko pronađe sebe u nekom fitnes programu, netko krene na salsu, netko istrči prvi maraton u 50-oj, nekoga opere kriza srednjih godina i izlasci, a netko odluči zatvoriti se u kuću i “peglati kauč” trpajući se raznoraznim utješnim snackovima bez ikakve vrijednosti osim one kalorijske.

To govorim jer znam taj osjećaj, poznajem ljude koji su to prošli, bila sam i još uvijek sam dio tog puta za neke. Nije lako, a problem je puno dublji od onog fizičkog. Najteži i najvažniji sastojak u toj priči je motivacija, a moj cilj je upravo to. Vratiti ljudima želju za pokretom i onim osjećajem živosti. Kroz svoj posao želim ljudima prenijeti upravo ono što mene pokreće i zaraziti ih. Mnogi moji članovi nisu vježbači, neki nisu nikad prije kročili u fitnes centar, a sama činjenica da su neki redoviti već više od 6 godina govori u prilog tome da im je takva aktivnost postala dio života.

Zašto?

Ples je oslobađajući za tijelo i dušu. Na trening možeš doći umoran, pun problema i stresa, možeš donijeti sve svoje brige i na svoj način im dozvoliti da se otkače. Vikati, skakati, plesati i pjevati. Sve je dozvoljeno. Jer je to zaista okruženje u kojem te nitko neće krivo pogledati, svi dišu kao jedno, a opet svatko ispoljava radost na svoj način. Krećeš se uz muziku, a opet dozvoljavaš muzici da upravlja tobom. Puštaš joj da u tebi probudi zvijer ili ženstvenu divu. Postaješ savršen u svim svojim nesavršenostima. Upravo to je za mene pojam #perfectnever! I ono najljepše, odlaziš s treninga okupan osmijehom s kojeg se cijedi znoj s kojim su izašli svi oni toksični sastojci. I priča ne završava tu. Nikako. Vraćaš se kući, donosiš dio te pozitive koja je sada dio tebe i gdje dođeš s kim god razgovaraš dotiče ga ta tvoja strast. Želja za uživanjem u mogućnostima i slobodi svoga tijela i uma.

Počinješ razmišljati o onome što je bitno, o zdravlju, o ljudima koji te okružuju. I tako malo po malo život pojedinca se mijenja. I da, možda to i nije najidealniji način maksimalnog iskorištavanja vlastitih tjelesnih sposobnosti. Zasigurno će se naći stručnjaci koji će reći trebalo bi ovako ili onako, ali vjerujem da je to sve manje važno uzevši u obzir ishodište i gigantske korake koje su pojedinci morali napraviti da bi takav život sada postao njihova stvarnost. Ono u što sam sigurna je da je takav pojedinac sada puno plodnije tlo za nastavak učenja i istraživanja svog tijela uz rad na svom zdravlju, a naša je uloga kao trenera da ih podsjetimo da na tom putu neprestano žude za novim znanjem o sebi.

Pa krenimo, jer to je taj trenutak u kojem osjećamo da smo živi… kao u plesu kada postajem jedno s glazbom… for me that’s becoming more human!

Čekam vas ove subote na predivnom trgu ispred Muzičke akademije u Zagrebu da se otkačimo skupa i ludo rasplešemo na još jednom Reebok X Challenge-u!

Vezani sadržaji

CrossFit Igre – Desetljeće jednog sporta

Tomislav Jurak 25.07.2017.

Volim to sirovo

Amika Tomčić 27.06.2017.

Foamrolling

Martina Ostojić aka Freckles In My Mind 02.06.2017.

Zašto trčim Spartan Race

Domagoj Puljić 24.05.2017.

Dance and feel crazy

Matea Knez 09.05.2017.

#Reebok